Näin sateenkaarikansan oikeudet ovat muuttuneet viime vuosikymmeninä

Kuten kaikki vähemmistöihin kuuluvat, myös sateenkarikansa saa usein vihaa niskaansa ja sortoa osakseen. Tällä saralla on kuitenkin otettu valtavia harppauksia viimeisten vuosikymmenten aikana. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka sateenkaarikansan oikeudet ovat muuttuneet viime aikoina, ja kuinka heistä on tullut entistä tasavertaisempia yhteiskunnan jäseniä keskuudessamme. On hyvä muistaa, että jokainen ihminen on saman arvoinen ja jokaiselle kuuluvat samat oikeudet väristä, rodusta ja seksuaalisesta suuntauksesta riippumatta.

[IMAGE=dm4iNcbYWNCz.jpg]

Transsukupuolisuus ei enää ole sairaus

[IMAGE=e0i6Ojfav1FS.jpg]

Transsukupuolisuuden saralla on sikäli Suomessa tultu hieman jälkijunassa, että sitä lakattiin määrittelemästä sairaudeksi Suomessa vasta 1980-luvulla. Transsukupuolisuus on yhä edelleenkin monessa mielessä tabu ja siitä ei usein tiedetä paljonkaan, vaikkakin transsukupuolisten oikeudet ovat heidän tunnustamisensa jälkeen kohonneet huomattavasti. Nykyään transsukupuolisia esimerkiksi palvellaan julkisen terveydenhuollon piirissä, jotta heidän muutosprosessinsa saadaan hoidettua asiallisesti ja turvallisesti.

[IMAGE=dQSRbZcIEgUD.jpg]

Sateenkaariperheet eivät ole tabu

Stereotyyppisessä perheessä on isä, äiti, lapset, talo ja upea joulukuusi, jonka alla joululahjat odottavat avaajaansa joululaulujen soidessa taustalla… Hetkinen, eihän se aina mene näin. Nykyään puhutaan entistä avoimemmin niistä perheistä, joissa on kaksi äitiä tai isää. Tällaiset perheet eivät enää aiheuta niiden lapsille häpeää, kuten vielä jonkin aikaa sitten olisi ollut. Suomessa homopareilta puuttuu kuitenkin vielä adoptio-oikeus, joten vaikka oikeuksissa on päästy pitkälle, ollaan yhä pitkällä ideaalista ja konstruktiotöitä kaivataan tällä saralla.

Sateenkaariparit saavat nyt mennä naimisiin

Ehkäpä eniten näkyvyyttä kerännyt muutos on ollut samansukupuolisten parien vihkimisoikeus. Tämä kysymys on aiheuttanut paljon mielipiteiden jakautumista, joista kaikkein räikein on tapahtunut kirkon piirissä, sillä papit ovat sen saralla jakautuneet kahteen leiriin: niihin, jotka vihkivät homopareja ja niihin, jotka eivät tähän suostuisi ikimaailmassa. Paljon on siis vielä tehtävää, mutta suuresti on edistytty siitä, mitä tilanne on ollut vielä kymmenenkin vuotta sitten.

Sukupuolta ei ole pakko määritellä

Usein paperitöitä täyttäessään törmää nykyisin sukupuolikentässä entisen kahden vaihtoehdon sijaan kolmeen: nainen, mies ja muu. Tämä on suuri voitto sateenkaarikansalle, johon kuuluvat myös muunsukupuoliset, jotka eivät suoraan pysty määrittelemään itseään mieheksi tai naiseksi, vaan ovat jotakin siitä väliltä tai jotakin aivan muuta. Nykyään tämä on Suomessa täysin sallittua, joskaan sitä ei aina täysin ymmärretä tavallisen kansan keskuudessa, vaan pidetään jonkin sortin kummallisena homosteluna, vaikka tällä ei tosiasiassa ole mitään tekemistä seksuaalisen suuntautumisen kanssa. Modernit tutkimukset ovat todistaneet olemassa olevan jopa 100 eri sukupuolta, joten muunsukupuolisissa todellakin on perää – jopa tieteen silmissä.

Vielä on paljon tehtävää

Sateenkaarikansan oikeuksissa on tultu ilmiömäisen pitkälle vain muutamassa vuosikymmenessä. Tästä kiitos kuuluu etenkin tätä vähemmistöä edustaville rohkeille esikuville, jotka ovat uskaltaneet tulla kansan eteen ja avata suunsa vaatiakseen oikeutta kaltaisilleen. Heidän ansiostaan ihmiset ovat saaneet tietää asiasta enemmän ja huomanneet tällaisten ihmisten olevan ihan samanlaisia kuin kaikki muutkin – loppujen lopuksi me olemme kaikki vain ihmisiä. Paljon on kuitenkin vielä tehtävää, ja saattaapi olla, että ehkä näiden toteutuminen vaatii uuden, modernin esikuvan, joka astuu esiin vaatimaan oikeuksia. Myös joukossa on voimaa, minkä ovat todistaneet esimerkiksi suursuosion saaneet PRIDE-kulkueet.

Posts created 18

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top
cenote