Pride-juhlien ja sateenkaariyhteisön historia Suomessa

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen poliittisiin yhteisöihin on kulminoitunut monien tuntema Pride -tapahtuma, joka kerää siipien alleen jokaisen, joka kokee, että kaikilla seksuaalisilla suuntautumisilla ja sukupuolilla tulee olla turvattuna rauhallinen ja tasa-arvoinen asema yhteiskunnassa. Pride kantaa näiden periaatteiden lisäksi harteillaan yhteiskunnallisen vaikuttamisen ja kouluttamisen painoa.

Pride ja siihen liittyvät aatteet saivat alkunsa jo 1890-luvulla, kun eräs saksalainen tohtori Magnus Hirschfield perusti Berliinin, ja myös Saksan, ensimmäisen kansalaisoikeusjärjestön, joka oli tarkoitettu vain homoseksuaaleille henkilöille. Tämän ensimmäisen, niin kutsutun Pride-sykäyksen jälkeen meni vuosikymmeniä, ennen kuin homoseksuaalien oikeuksien parantamiseen alettiin jälleen puuttua. Vaikka maailmansodat, niin ensimmäinen kuin toinenkin, olivat jo Suomessa ohi, ei Suomessa ollut vielä syntynyt kunnollista Pride aatetta vielä heti sotien jälkeen.

Käänteet Suomen homoseksuaalisissa historiassa

Homoseksuaaliset teot olivat Suomessa rangaistavia, kriminaaliseksi luokiteltavia tekoja vuodesta 1894 alkaen, niin miesten kuin naisten osalta. Tästä eteenpäin kesti yli 50 vuotta, ennen kuin ensimmäinen julkinen seksuaalivähemmistöjen asiaa ajava yhdistys perustettiin. Toisen säteen ryhmä -nimellä kulkeva yhdistys perustettiin 1960-luvulla, tarkemmin vuonna 1967. Jo heti seuraavana vuonna Yhdistysrekisteri lakkautti Toisen säteen ryhmän toiminnan, jonka seurauksena syntyi uusi yhdistys Psyke ry. Nykyinen Seksuaalinen tasavertaisuus eli Seta ry perustettiin vuonna 1974. Seta ry:n vuosijuhlista kehkeytyi lopulta nykypäivän Pride-juhla.

Kun 1970-luvulla, tarkemmin vuonna 1971, homoseksuaalisten tekojen kriminalisointi poistettiin Suomen rikoslaista, sai homoseksuaalinen liike aivan erilaisen suunnan Suomessa. Media oli kuitenkin vielä varovainen homoseksuaalisuuteen liittyvien asioiden suhteen, sillä kehotuskielto oli voimassa. Kun vuonna 1981 homoseksuaalisuus poistettiin virallisesti pois tautiluokituksesta, löytyi myös medialta eri sävy käsitellä homoseksuaalisuutta.

Millenium vaihtui ja Pride sai vakituisen nimen itselleen

Ensimmäisenä Seta ry järjesti yhdessä Psyken kanssa vuonna 1974 ensimmäisen mielenosoituksen Helsingissä, joka koski homoseksuaalien oikeuksia. Vuonna 2000 juhlaa kutsuttiin ensimmäistä kertaa Helsinki Pride -juhlaksi, ja sitä ennen vuosittainen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen juhla sai erilaisia nimiä ja olomuotoja.

Helsinki Pride -juhlan taival ei ole kuitenkaan ollut aina kivuton. Vaikka juhlaa oli järjestetty jo vuosia putkeen, ei kaikille ollut vielä 2010-luvullekaan tultaessa selvää, mikä tapahtuman idea oli. Lisäksi Pride-kulkueissa osallistuviin ihmisiin on Suomessakin monia kertoja kohdistettu väkivaltaisia tekoja, erityisesti Helsingissä. Vuoden 2010 savupommitusten jälkeen Helsinki Pride- sekä muille Pride-tapahtumille on järjestetty runsaasti parempia turvatoimia.

Helsinki Pride -juhlia on järjestetty vuosittain jo monen vuoden ajan. Ne keräävät vuosi vuodelta enemmän juhlijoita, ja vuonna 2018 Pridea juhlisti Poliisin tietojen mukaan jopa 100 000 ihmistä. Vaikka tasa-arvo on Suomessa parantunut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen osalta, on Pridella silti paikkansa.

Posts created 18

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top
cenote