Pride – aate selitettynä auki

Priden tarkoituksena on olla tarkan suomennoksenkin mukaan ylpeä omasta itsestään. Pridella on kuitenkin tarkoituksensa ylpeänä olemisen sisälläkin: Pride -tapahtumien ja aatteen on tarkoituksena rohkaista sinua olemaan ylpeä siitä, mikä sukupuolesi ja seksuaalinen suuntautumisesi sattuu olemaan. Vaikka Pride on saanut alkunsa erityisesti homoseksuaalien kunnian ja ylpeyden puolustajana, on vuosien varrella Priden siipien alle hyväksytty kaikki erilaiset seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajat. Heteroiltakaan ei ole pääsy kielletty juhlimaan ja olemaan ylpeitä eri seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajien puolesta.

Pride -aatteen kolme perusperiaatetta

Priden aatteen sisään kuuluu kolme perusperiaatetta, jotka kuuluvat suoraan lainattuna näin: “ihmisten pitäisi olla ylpeitä seksuaalisesta suuntautumisestaan ja sukupuoli-identiteetistään, seksuaalinen monimuotoisuus on lahja ja seksuaalinen suuntautuminen sekä sukupuoli-identiteetti ovat synnynnäisiä eikä niitä voi tarkoituksellisesti muuttaa.” Tämä tarkoittaa siis tarkemmin selitettynä sitä, että jokaisella on oikeus olla seksuaalisesti ja sukupuolen kannalta juuri sellainen, kun on, sillä ihminen ei voi vaikuttaa siihen, millaisena on syntynyt. Aatteen mukaan modernissa maailmassa jokaisella tulee olla oikeus toteuttaa omaa seksuaalisuuttaan ja sukupuoltaan vapaasti.

Pride -paraatien ja aatteen paikka nykymaailmassa

Pride-kulkueet ovat muistutus länsimaissa siitä, että moni on sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen takia historian aikana joutunut jopa kuolemantuomion saaneiden joukkoon. Vaikka nykypäivänä monet länsimaiset maat hyväksyvät erilaiset seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt siinä missä heteroseksuaalisuudenkin, on Pridella silti paikkansa poliittisessa ja aattellisessa mielessä. Edes Suomessa mies- ja naispareilla ei ole yhtäläisiä oikeuksia, jotka heteroina tunnistetut parit saavat oletusarvoisesti. Priden tarkoitus on puuttua näihin epäkohtiin ja vaatia rauhanomaisella tavalla sitä, että jokaisella on oikeus tasa-arvoon.

Vaikka homous ei ole sairaus nykypäivän Suomessa ja ei-heteroiksi lasketut pariskunnat saavat mennä naimisiin ja adoptoida lapsia, ei prosessi ole kuitenkaan samanlainen homoseksuaaleilla ja muilla vähemmistöön kuuluvilla. Myös sukupuoleen liittyviä epäkohtia löytyy niinkin joviaalin ja modernin yhteiskunnan lainsäädännöstä kuin Suomi: esimerkiksi sukupuoltaan korjaavan trans-ihmisen on pakko kastroida tai steriloida itsensä. Näin sukupuolen korjaamisen prosessin läpikäyneiltä ihmisiltä poistetaan heidän kykynsä saada biologisia lapsia.

Heti kun siirrytään länsimaiden ulkopuolelle ovat asiat täysin eri tavalla. Liian monissa maissa homoseksuaalisuus ja sen toteuttaminen ovat laissa kiellettyjä ja jopa rangaistavia asioita. Tämän vuoksi Pride -aatetta tarvitaan edelleen. Länsimaat, jotka ovat poistaneet kiellot ja rangaistukset, näyttävät hyvää esimerkkiä niille maille, jotka eivät traditionaalisista syistä ole vielä esimerkiksi homouteen liittyviä kuolemantuomioita poistaneet. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt kieltävissä maissa Pridella on paikkansa, jotta ihmiset ymmärtävät, että syntyessä saadut ominaisuudet eivät ole rangaistuksen arvoisia vaan täysin sallittavia asioita, joiden puolesta kannattaa olla ylpeä.

Posts created 15

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top