Pride maailmalla

Pride -viikot ja juhlat eivät ole vain suomalaisten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen juhla, vaan Priden juuret ulottuvat pitkälle kansallisten rajojen yli. Priden juuret johtavat Saksan kaupunkiin Berliiniin, jossa tohtorin tittelin saanut herra nimeltä Magnus Hirschfield perusti ensimmäisen kansalaisoikeusjärjestön, joka oli tarkoitettu vain homoseksuaaleille henkilöille. Tohtori Magnus Hirsschfield teki teollaan suuren historiallisen teon. Hitlerin nousun ja maailmansotien myötä erityisesti eurooppalaisten homoseksuaaleihin keskittyvien kansalaisoikeksiin paneutuvien järjestöjen toiminta hidastui ja lakkasi jopa kokonaan, mutta 1960-luvulla homoseksuaalien oikeuksiin alettiin taas paneutua – tällä kertaa USA:ssa.

Yhdysvaltojen ensimmäiset Pride -juhlat järjestettiin vuonna 1970 New Yorkissa. Sen jälkeen Pride -tapahtumia on järjestetty vuosittain useita, ja ne ovat vakiinnuttaneet paikkansa erityisesti isojen kaupunkien katukuvassa vuosittain. Kun 1980-luvulla juhlat yleistyivät ja saivat koko kansan huomion, tuli niistä samalla myös isompia. Jättimäiset ja värikkäät kadulla tapahtuvat juhlat ovat kansainvälisestikin Pride -juhlien tunnusmerkki.

Suurimpia kaupunkeja, joissa Pride -juhlia järjestetään, ovat Yhdysvaltojen isojen kaupunkien lisäksi esimerkiksi Lontoo, Berliini (jossa kaikki sai alkunsa), Tel Aviv, Helsinki, Tukholma, Tampere, Bangkok, Kööpenhamina ja Pariisi. Kaikissa näissä kaupungeissa Pride kestää itseasiassa kuukauden, ja virallinen Pride -kuukausi onkin kesäkuu. Ylpeys, sanan levittäminen ja juhlinta huipentuvat kaikissa maissa kaupunkien keskustoissa pidettäviin gay-paraatiin ja juhliin, joissa on iloinen ja värikäs tunnelma.

Pride maissa, jotka eivät hyväksy homoseksuaaleja

Valitettavasti osa maista ei vieläkään tunnusta ja hyväksy homoseksuaaleja, vaan homoseksuaaliset teot ovat rangaistavia ja tuomittavi. Silti monissa tälläisissä maissa, esimerkiksi Venäjällä, on aktiivisia Pride-yhteisöjä jotka järjestävät kielloista huolimatta Pride-kulkueita. Tällaiset kulkueet keskittyvät luonnollisesti eniten poliittisen sanoman levittämiseen ja oikeuksien vaatimiseen, eikä tunnelma ole aina niin positiivinen. Esimerkkimaassa Venäjällä Pride -kulkueella on usein hyvin väkivaltaisia seurauksia, ja pidätyksiä tehdään paljon. Silti Pride-kulkueiden järjestäminen on näissäkin maissa tärkeää, sillä muulla tavalla lainsäädäntö ja asenteet eivät koskaan tule muuttumaan.

Posts created 15

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top