Pride maailmanlaajuisena ilmiönä

Ylpeys. Ylpeys on asia, jota moni kokee erilaisista syistä. Toisilla syy voi olla enemmän ohimenevä, kun taas toinen kantaa ylpeyttä aiheuttavaa asiaa jatkuvasti mukanaan. Toisilla ylpeyden syy on helposti nähtävissä, toisilla se on taas hyvin piilotettu tai jopa abstrakti asia, jota ei voi nähdä tai koskettaa.

Pride tarkoittaa suomennettuna ylpeyttä. Ylpeys sopii erinomaisesti teemaksi Pride-tapahtumalle, jonka tarkoituksena on olla ylpeä omasta seksuaalisesta suuntautumisestaan, levittää samalla tietoutta erityisesti homoseksuaalisuudesta, ja antaa tasa-arvoa ja vapautta erilaisille seksuaalisille suuntautumisille. Pride edustaa myös erilaisia sukupuolivähemmistöjä.

Priden historia pähkinänkuoressa

Vaikka homoseksuaalisesta ja sukupuoleen liittyvistä identiteettiasioista on puhuttu avoimesti vasta muutamien vuosien ajan, ei se tarkoita sitä, etteikö Priden aatetta olisi kehitetty jo paljon aiemmin. Koska homoseksuaalisuutta, jonka ympärille Pride alunperin kietoutui, on ollut aina, on vain luonnollista, että sivistyneen historian aikana Priden kaltaiselle aatteelle on ollut tarvetta.

Koko Pride-kulttuurin juuret ulottuvat kuitenkin 1890 -luvun loppuun, jolloin homoseksuaalisuus oli Euroopassa vielä tiukan lainsäädännön alla. 1890 -luvulla tohtorin tittelin saanut herra nimeltä Magnus Hirschfield teki historiaa, kun hän perusti Saksassa Berliiniin ensimmäisen kansalaisoikeusjärjestön, joka oli tarkoitettu vain homoseksuaaleille. Vaikka toiminta sai alkuun kannatusta ja tukea erityisesti homoseksuaalien yhteisöltä, saivat kuitenkin Hitlerin toimet 1900-luvun alussa järjestön toiminnan lakkaamaan. Hitlerin politiikka ja sen aiheuttama toinen maailmansota saivat aikaan sen, että tohtori Magnuks Hirschfieldin aloittamalla järjestöllä ei ollut aktiivista toimintaa moneen kymmeneen vuoteen.

Toisen maailmansodan jälkeen Pride-yhteisö kasvaa hiljalleen

Kun toinen maailmansota oli päättynyt ja Euroopassa oli alkanut rauhan aikakausi, alkoivat myös erilaiset pienen järjestöt kokoontua uudelleen ja aloittaa aktiivista toimintaa alusta. Näin kävi erityisesti Alankomaissa ja Pohjoismaissa, jotka alkoivat uudelleen synnyttämään homoseksuaalien kansalaisoikeusliikkeitä. Todellinen Pride -liike sai kuitenkin alkunsa vasta 1960-luvulla, kun kuubalaisella vankityöleirillä, joka oli tarkoitettu nimenomaan homoseksuaaleille, aloitettiin pieni vastarintaliikehdintä ja vaatimus kaikkien tasa-arvoisesta kohtelusta.

Kuuban leirin homojen innoittamana eräs Amerikassa oleva homoseksuaalien oikeusjärjestö alkoikin organisoida mielenosoitusta, jonka paikaksi valikoituivat YK:n sekä Valkoisen talon edessä mielen osoittaminen. Nämä mielenosoitukset olivatkin koko Yhdysvaltojen historian ensimmäiset homoseksuaaleihin ja heidän oikeuksiinsa liittyvät mielenosoitukset.

Toinen käännekohta homoseksuaalien mielenosoituksissa nähtiin vuonna 1969, kun Stonewallissa jatkuvan syrjinnän, pahoinpitelyn, ratsioiden sekä virkavallan ja seksuaalisiin vähemmistöihin kuuluvien ihmisten yhteydenottoihin kyllästyneet ihmiset aloittivat vastalauseiden esittämisen Yhdysvaltojen New Yorkissa. Tapahtuma sai paljon julkisuutta ja inspiroi monia ihmisiä kehittyneissä teollisuusmaissa puhumaan homoseksuaalien ja muiden seksuaalivähemmistöjen puolesta. Stonewallin tapahtumat myös toimivat Pride -tapahtuman esikuvana.

Kaikkien aikojen ensimmäinen Pride -paraati ja juhla järjestettiin myös Yhdysvalloissa, josta oli tulossa yksi ensimmäisistä homoseksuaalien ja seksuaalivähemmistöjen hyväksyjämaista. Ensimmäinen Pride -kulkue järjestettiin Stonewallin tapahtumista seuraavana vuonna, kesäkuun 28. päivänä vuonna 1970 New Yorkissa. Paraati alkoi Washington Placella ja päättyi Keskuspuistoon. Tapahtuman nimi oli “Christopher Street Liberation Day March”, ja nimi juontaa juurensa Stonewallin tapahtumista. Siitä eteenpäin Pridea on juhlittu vuosittain eri puolilla maailmaa, mutta erityisen isosti alkuaikoina Yhdysvalloissa. Ensimmäinen virallinen alkuperäiskansojen Pride -tapahtuma järjestettiin Ruotsissa 2010-luvulla, tarkemmin vuoden 2014 lokakuussa Kiirunan kaupungissa.

Posts created 17

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top
cenote