Pride – seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen termit auki

Koska Priden ja siihen liittyvien juhlien, paraatien, kulkueiden ja tapahtumien tarkoituksena on antaa ylpeyden tunnetta kaikille seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluville ihmisille sekä tarjota tietoutta erilaisista seksuaalisuuteen ja sukupuoleen liittyvistä vähemmistöistä, on hyvä olla tietoinen aiheeseen liittyvistä termeistä. Erityisesti nykyään, kun seksuaalisuuden parissa ja sukupuoleen liittyvissä asioissa on luotu uusia termejä kuvaamaan erilaisia ihmisiä, on hyvä etsiä tietoa, jotta ei puhu asioista väärillä nimillä. Tässä artikkelissa esittelemme yleisimpiä Pride -tapahtumiin ja aatteeseen kuuluvia termejä.

Seksuaalisuuteen liittyvä termistö

Tässä artikkelissa on lueteltu seksuaalisuuteen liittyvää Pride-termistöä. Tältä sivulta löydät myös artikkelin, jossa avataan sukupuoleen liittyvää Pride-termistöä.

  • Seta ry

Seta ry on Suomen suurin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille tarkoitettu kansalaisjärjestö. Sen tarkoituksena ja tavoitteena on tasavertaisuus yhteiskunnasta riippumatta siitä, mitä seksuaalista suuntautumista tai sukupuolta ihminen edustaa.

  • Homoseksuaalisuus

Homoseksuaalisuudella tarkoitetaan samasta sukupuolesta seksuaalisesti kiinnostunutta henkilöä.

  • Aseksuaalisuus

Aseksuaali henkilö ei koe juuri ollenkaan seksuaalista tarvetta tai vetovoimaa muihin ihmisiin.

  • Biseksuaalisuus

Biseksuaali ihminen ei ole kiinnostunut yhdestä ja tietystä, vaan kaikista sukupuolista.

  • Panseksuaalisuus

Panseksuaalinen ihminen on osittain samantyylinen kuin biseksuaali ihminen: panseksuaali on kiinnostunut kaikista sukupuolista.

  • LHBTIQ

Tämä kirjainten yhdistelmä on luotu tarkoittamaan koko sukupuoli- että seksuaalivähemmistöä: lesbo, homo, biseksuaali, trans, inter ja queer.

Posts created 18

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top
cenote