Pride – seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen termit auki

Koska Pride kietoutuu vahvasti sukupuoleen ja seksuaalisuuteen liittyvien teemojen ympärille, on hyvä, että Pride -tapahtumat ja tempaukset antavat tietoa myös yhteisön ulkopuolisille siitä, mistä on kyse. Yksi tapa antaa tietoa on selittää auki termejä, jotka eivät ole välttämättä niin yleisiä ja yleisesti tiedettyjä. Homo on terminä jo lähes jokaiselle tuttu siinä missä heterokin, mutta monet eivät tiedä esimerkiksi sitä, mitä intersukupuolisuus tarkoittaa. Tässä artikkelissa esitellään Prideen liittyviä termejä erityisesti sukupuolisuuden ja sukupuolivähemmistöjen kannalta. Tältä sivulta löydät myös artikkelin, joka käsittelee seksuaalisuuteen liittyviä teemoja.

  • Seta ry

Seta on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oma kansanyhdistys, jonka tarkoituksena on edistää tasa-arvoa yhteiskunnassa erityisesti näiden teemojen osalta. Seta ry auttaa yhteisönsä jäseniä ja valistaa seksuaalisuuteen ja sukupuolisuuteen liittyvissä asioissa.

  • Mies ja nainen

Mies ja nainen ovat perinteisen sukupuolet, jotka valtio tunnustaa virallisesti. Miehellä tarkoitetaan yleensä henkilöä, jolla on miehen sukupuolielimet, ja nainen tarkoittaa henkilöä, jolla on naisen sukupuolielimet.

  • Androgyyni

Androgyyni ihminen löytää itsestään molempien sukupuolten piirteitä ja ominaisuuksia.

  • Ei-binäärinen sukupuoli-identiteetti

Binäärisellä sukupuolella tarkoitetaan sitä, että ihminen kokee sukupuolensa istuvan joko miehen tai naisen sukupuoleen. Ei-binäärinen sukupuoli tarkoittaa päinvastaista.

  • Muunsukupuolinen

Henkilö, joka ei koe istuvansa miehen tai naisen sukupuoleen, voi kutsua itseään muunsukupuoliseksi tai sukupuolettomaksi.

  • Intersukupuolisuus

Henkilö joka on intersukupuolinen, on henkilö, jonka kehon sukupuoleen liittyvät piirteet eivät ole yksiselitteisesti naisen tai miehen kehioyyppiin liitettäviä. Intersukupuolista henkilöä ei voi välttämättä laskea koko elämän aikana kumpaankaan sukupuolikategoriaan.

  • Transihminen

Transihminen on yleismaallinen termi, jonka tarkoituksena on kuvata sellaista ihmistä, joka ei ole syntynyt sellaiseen kehoon, joka kuvaa omaa seksuaali-identiteettiä. Jotkut trans-ihmiset läpikäyvät sukupuolenkorjausprosessin.

Posts created 18

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top
cenote