Pride-tapahtumat vuonna 2019

Pride saa monet niin sanottuun sateenkaarikansaan kuuluvat liikkeelle vuosittain. Tapahtumat keräävät kävijöitä läpi Suomen, ja kävijäluvut yltävät jopa sataan tuhanteen vuosittain. Pride -tapahtumat ja juhlat ovat ensisijaisesti tunnettuja näyttävistä ja värikkäistä kulkijoistaan. Esimerkiksi Helsingin kadut täyttyivät vuonna 2018 jopa 100 000:sta juhlijasta, jotka olivat ylpeitä omasta itsestään, omasta sukupuoli-identiteetistään ja seksuaalisesta suuntautumisestaan.

Ensimmäinen Helsinki Pride järjestettiin sillä nimellä vuonna 2000, mutta Pride -juhlaa on juhlittu Suomessa jo kauan ennen ensimmäistä Helsinki Pride -juhlaa. Ensimmäinen Seta:n, eli Seksuaalinen tasavertaisuus ry:n, vuosijuhla, joka toimii nykyaikaisen Pride -juhlan esikuvana, pidettiin 1974. Siitä eteenpäin Pride -juhlinnat ovat kehittyneet eri suuntiin, ja Seta ry:n ja sen alaisuuteen kuuluvat järjestöt ovat järjestäneet paljon erilaista Pride -ohjelmaa. Seta ry alajärjestöineen ei ole kuitenkaan ainoa taho tai organisaatio, joka on lähtenyt vuosittain kunnioittamaan Pride- aatetta ja yhteisöä: juhlintaan on osallistunut satoja erilaisia organisaatioita, yhdistyksiä, yrityksiä ja muita tahoja omalla tavallaan. Mutta millaisia tapahtumia ja tekemistä erilaiset organisaatiot tarjoavat Priden nimissä vuonna 2019? Sen saat selville lukemalla tämän artikkelin.

Kaikki tapahtumat eivät keskity Pride-kulkueeseen

Ensimmäisenä on huomattavaa, että kaikki Priden kunniaksi järjestettävät tapahtumat ja tempaukset eivät keskity Priden juhlaviikoille tai Priden tunnetuimpaan osuuteen eli kulkueeseen. Monet tapahtumista ovat yksittäisiä luentoja, työpajoja, juhlia ja kokoontumisia, mutta osa on myös täysin digitaalisia tai osallistuvien organisaatioiden tai yritysten luonteeseen integroituja tapahtumia ja tempauksia.

Esimerkiksi Suomen Yleisradio YLE on koostanut vuonna 2019 Pride-viikoille TV-ohjelmistoonsa niin sanottuja Pride-sopivia ohjelmia, dokumentteja ja elokuvia. Kaikki Pride -viikkojen teeman alle tulevat ohjelmat, elokuvat ja dokumentit käsittelevät jollain tavalla seksuaalista ja sukupuoleen liittyvää identiteettiä. Dokumentit saattavat kertoa esimerkiksi syrjinnästä historiassa ja nykypäivänä, seurata sukupuolenvaihdoksen prosessiin astunutta ihmistä, tai kuvata nykyhomon elämää. Elokuviin keskittyy myös toinen taho: Turun ja Oulun Seta ry järjestävät vuonna 2019 VinoKino -nimiset tapahtumat, jotka ovat ainoat vain sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä koskevia elokuvia esittävä tapahtuma. Ohjelmistossa on monia erilaisia elokuvia ja dokumenttielokuvia.

Seta ry ja muut tahot järjestävät Pride-kuukauden aikana myös paljon erilaisia luentoja ja koulutustilaisuuksia. Niiden tarkoituksena on valistaa niin sateenkaari-ihmisiä kuin muitakin siitä, miten nykyinen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöyhteisö on muodostunut, ja millaista polkua historian siivillä on kuljettu. Koulutuksia on Seta ry:llä vuonna 2019 koskien esimerkiksi intersukupuolisuutta.

Pride -kulkueet ja juhlat

Suomessa järjestetään monia Pride-kulkueita, joihin osallistuu ihmisiä aina kymmenistä, satoihin, tuhansiin ja jopa kymmeniin tuhansiin asti. Tässä osa vuoden 2019 paraateista:

  • Pirkanmaa Pride 8.–15. kesäkuuta 2019
  • Vaasa Pride 10.–16. kesäkuuta 2019
  • Helsinki Pride 24.6.–30. kesäkuuta 2019
  • Oulu Pride 5.–11. elokuuta 2019
  • Åland Pride 26. elokuuta –1. syyskuuta 2019
  • Border Pride Torniossa 31. elokuuta –1. syyskuuta 2019
Posts created 17

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top
cenote