Pride

Pride on maailmanlaajuinen filosofia, joka myös Pride- ja Gay Pride -liikkeenä tunnetaan. Pride-filosofian mukaan kaikki biseksuaalit, homoseksuaalit, transvestiitit ja muut normaalista seksuaalisesta suuntauksesta poikkeavat henkilöt voivat olla ylpeitä omasta seksuaalisesta suuntautumisestaan.

Pride-liikkeen tehtävänä on edustaa ja puolustaa kaikkien seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien etuja ja oikeuksia sekä niiden puolesta jo tehtyä työtä kaikkialla maailmassa. Tärkeää on

myös, että kaikille heteronormatiivisesta seksuaalisesta suuntautumistavasta poikkeaville henkilöille taataan samanlaiset oikeudet kuin heille, joiden seksuaalinen suuntautuminen kohdistuu toiseen sukupuoleen kuuluviin henkilöihin. Pride-filosofia tarkoittaa myös, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt voivat solmia parisuhteita ja rekisteröidä ne ja, että heillä on lain edessä tasa-arvo aivan kuten mies-nais pareillakin kaikkialla maailmassa.

Pride -filosofian periaatteet

Pride-liikkeellä on kolme pääperiaatetta:

  • Ihmisen pitää olla ylpeä omasta seksuaalisesta suuntautumisestaan ja sukupuoli-identiteetistään
  • seksuaalinen monimuotoisuus elämässä on lahja
  • oma seksuaalinen suuntautuminen ja sukupuoli-identiteetti ovat yksilölle synnynnäisiä eikä niitä pidä muuttaa.

Pride-tapahtumien historia alkaa 1890-luvulta, jolloin arvostettu tohtori Magnus Hirschfeld päätti perustaa Berliiniin ensimmäisen homojen puolesta taistelevan kansalaisoikeusjärjestön.

Kansalaisoikeusjärjestön toiminnallinen aktiivisuus pysähtyi kuitenkin pitkäksi aikaa Adolf Hitlerin valtaan nousun ja toisen maailmansodan syttyessä vuonna 1939. Homoseksuaaleja kohtaan on aina järjestetty erilaisia mielenosoituksia, muun muassa kuuluisat Stonewellin mellakat.

Vuonna 1970 järjestettiin ensimmäiset Pride-marssit Los Angelesissa ja New Yorkissa homojen vastaisten mellakoiden vuosipäivän kunniaksi. Alkuperäiskansat ovat myös järjestäneet omia, näyttäviä Pride-kulkueitaan, joista ensimmäinen marssittiin Ruotsin Kiirunassa syksyllä 2014.

Pride-kulkueiden tehtävänä on kertoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen toiminnasta ja heidän oikeuksistaan globaalisti kaikkialla. Symbolina toimii sateenkaarilippu ja usein mukana ovat myös

musta- ja pinkki kolmio sekä lambda-symboli.

Ensimmäinen Pride-tapahtuma Suomessa pidettiin vuonna 1975. Tapahtuman aikana vietettiin Setan vuosijuhlia ja tapahtuman nimenä oli Vapautuspäivät.

Vuodesta 2006 alkaen on järjestetty vuosittain Helsinki Pride -tapahtumia. Tapahtumia on järjestetty myös muualla Suomessa, kuten Oulussa, Jyväskylässä, Porissa, Rovaniemellä, Turussa,

Lahdessa, Tampereella, Vaasassa, Pietarsaaressa, Kangasniemellä, Hämeenlinnassa, Forssassa, Raaseporissa ja Inarissa.

Jokainen Pride-tapahtuma on ihmisoikeuksien ja tasa-arvoisuuden puolesta kampanjoiva tapahtuma. Kaikki maapallolla asuvat henkilöt ovat keskenään tasa-arvoisia riippumatta seksuaalisestaan suuntautumisestaan. Pride-kulkueiden tarkoitus on puolustaa ja kertoa seksuaalisen vähemmistön oikeuksista ja heidän tasa-arvoisesta kohtelustaan muun muassa lain edessä, esimerkiksi parisuhteita solmiessaan. Pride sanana on englanninkielinen ja tarkoittaa ylpeyttä, eli jokainen seksuaaliseen vähemmistöön kuuluva voi olla aidosti ylpeä omasta sukupuoli-identiteetistään ja seksuaalisesta suuntautumisestaan.

Pride-tapahtumia järjestetään yleensä kesällä, mutta niitä voidaan järjestää myös muina vuodenaikoina. Tapahtuma-alueelle voidaan tuoda kaikenlaista rekvisiittaa, kuten vaikkapa pieniä mökkejä. Seinäpaneelit muuttavat positiivisesti rakennuksen kuin rakennuksen ilmettä.

Mökkiin, jossa on seinäpaneeli voi poiketa sisään ja keskustella Pride-filosofiasta vaikkapa kahvin ja pullan kera.

Suomessa Pride-tapahtumiin osallistuu vuosittain jopa yli 100 000 henkilöä eri puolilta maapalloa. Pride-tapahtumien kesto on aina yleensä viikko tai viikonloppu, jonka aikana Pride-filosofiaa halutaan tuoda esiin ja tehdä tunnetuksi kaikille. Pride-tapahtuman aikana saattaa olla kyseiseen filosofiaan liittyviä keskustelutilaisuuksia, näyttelyitä, sateenkaarimessu, urheilutapahtumia ja kaikkea muuta ajankohtaista ja mukavaa tekemistä.

Pride-tapahtumien sanoma koko maailmalle on, että jokainen ihminen on ainutlaatuinen omana itsenään seksuaalisesta suuntautumisestaan riippumatta. Pride-tapahtumiin on jokainen tervetullut yleisöksi huolimatta siitä, minkälaista sukupuoli-identiteettiä itse edustaa. Kaiken kaikkiaan Pride-tapahtumien suosio on viime vuosina kasvanut entisestään ja varsinkin Suomessa tapahtumaa on aina saatu viettää rauhanomaisissa merkeissä ilman isoja mielenosoituksia.

Posts created 17

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top
cenote