Tampere Pride – Tampereen oma Pride -juhla

Tampere on ollut hyvin aktiivinen Pride -kaupunki läpi vuosien. Alueella toimiva Pirkanmaan Seta ry on ollut aktiivinen toimija valtakunnallisen Seta ry:n alaisuudessa. Tampereella on kuitenkin toiminut myös toinen aktiivinen Pride -toimija, nimeltään Tampere Pride ry.

Tampere Pride ry

Tampere Pride ry on siis toinen Pirkanmaan alueella toimivista sateenkaariväestön yhdistyksistä, jotka ovat järjestäneet Pride -tapahtumia. Vuonna 2017 Tampere Pride ry:n puheenjohtajana toimi Heidi Mattila. Nykyisin Tampere Pride ry on osa Pirkanmaan Seta ry:tä. Yhdistykset keskittyivät erillä ollessaan hieman eri teemoihin: siinä missä Pirkanmaan Setan Pride on aina keskittynyt enemmän politiikkaan ja ihmisoikeuksiin, Tampere Pride on keskittynyt sateenkaariväestön kulttuurin juhlintaan. Osallistujat ovat kuitenkin olleet usein samoja.

Tampere Pride ry:n järjestämät Pride -juhlinnat

Tampereen Pride -juhlia on järjestetty monina eri vuosina, ja nykyään juhlaa toteutetaan nimellä Pirkanmaa Pride. Pirkanmaan Seta ry:llä ja Tampere Pride ry:llä oli pienimuotoista kiistaa vuosien varrella, esimerkiksi vuosina 2010 ja 2011, siitä, miten juhlat tulisi järjestää, joten molemmat järjestivät omanlaisensa juhlan. Myöhemmin kiistat saatiin ratkaistua, ja toiminta fuusioitiin niin yhdistystoiminnan kuin Pride -juhlien osalta.

Tampereen Pride järjestettiin ensimmäisen kerran 7. – 10. heinäkuuta 2005 teemalla ”Onks noi niitä”. Ajatus teeman luomiseen tuli siitä, kun seksuaalivähemmistöt saivat jatkuvasti enemmän ja enemmän median kautta näkyvyyttä ja huomiota, mutta huomion seuraukset eivät aina olleet täysin positiivisia tai täysin negatiivisia. Samalla pohdittiin sitä, saako vähemmistöön kuuluva ihminen olla täysin tavallinen.

Vuosittain Tampere Prideen osallistuu satoja ihmisiä, yleensä noin 300 ihmistä. Tapahtuma kestää tavallisesti muutaman päivän kesä- tai heinäkuussa. Tapahtumia järjestetään Tampere Priden aikana laidasta laitaan: tunnetuin tempaus eli kulkue on järjestetty tapahtuman loppupäässä, mutta päivien sisältöön on mahtunut myös esimerkiksi uskonnollista toimintaa sateenkaarimessujen muodossa. Tampere Prideissa on toiminut myös elävä kirjasto, keskustelupiirejä, bileitä, koulutuksia ja luentoja.

Posts created 15

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top