Tampere Priden muistilista

Pride-kulkueet ovat kasvaneet vuosien saatossa muutaman sadan henkilön mielenosoituksesta jopa sadan tuhannen ihmisen kansanjuhlaksi. Esim. vuoden 2019 Helsinki Pride -kulkueessa oli arvioiden mukaan hieman yli 100 000 osallistujaa. Kyseessä on siis iso tapahtuma, jossa liikkuu paljon ihmisiä. Aamulehden mukaan Tampereella osallistujia on 1400.

[IMAGE=cCmWiAeoZlLG.jpg]

Prideille lähtemisen kynnys on osallistujan puolesta tehty mahdollisimman matalaksi. Riittää kun saavut itse paikalle. Tässä kuitenkin muutama käytännön vinkki kulkueeseen osallistujalle.

[IMAGE=cLzTI0eyOa45.jpg]

1. Hyvät kävelykengät

[IMAGE=bjQvYNdYbiZD.jpg]

Priden idea on marssia sateenkaari-ihmisten oikeuksien puolesta, joten läpsyt tai kumisaappaat eivät ehkä ole se paras vaihtoehto, kun kenkiä mietitään. Sen sijaan suositellaan hyviä kävelyyn tarkoitettuja kenkiä, kuten esim. lenkkareita. Muista myös, että kävely tapahtuu Tampereen keskustan alueella, jossa ei kaikilla osuuksilla ole tasaista asfalttia.

2. Vesipullo

Pride ajoittuu kesäkuulle, jolloin Suomessa on usein aurinkoista ja lämmintä. Ennen marssin alkua keräännytään myös hengailemaan joskus pitkäksikin aikaa aloituspaikalle, ja laitetaan vaikkapa asuja kuntoon. Lämpöhalvauksen estämiseksi kannattaakin nauttia vettä jo ennen marssia, sekä marssin aikana. Kulkueen päätepisteellä puistojuhlassa on myös usein järjestäjän tai jonkun yhteistyökumppanin tarjoama vesipiste, missä voi täyttää vesipulloa.

3. Liput ja banderollit

Tapahtuman hengen mukaisia omia lippuja, kylttejä ja banderolleja saa – ja on peräti suotavaa – tuoda mukanaan. Muista kuitenkin, että Tampereella on paljon tietyömaita ja uuden raitiovaunulinjan sähkölinjat ovat paikoin jo valmiita. Korkeat liput saattavat takertua näihin ja pahimmassa tapauksessa aiheuttaa vaaratilanteen.

Hyvä lipun mitta on sellainen, joka jää alle 2,5 metriin. Kannattaa tarkistaa myös reitti etukäteen ja miettiä, josko lippujen korkeus on jossain paikoissa ongelma. Myös järjestäjät pyrkivät ottamaan tämän huomioon.

4. Eväät

Tampere Pride päättyy puistojuhlaan, jossa on mahdollisuus viettää piknikiä ystävien kanssa. Lähistöllä on kyllä kauppoja, mutta niissä saattaa olla loputtomalta tuntuvia jonoja. Pakkaa mukaasi siis jo valmiiksi jotain pientä evästä vaikkapa kylmäreppuun mukaasi.

Puistojuhlassa voi olla myös erilaisia pop-up -ravintoloita, joista voi ostaa eväitä. Varaa siis mukaasi käteistä ja mieluiten tasarahana.

5. Puistojuhlaan mentäessä

Jos suuntaat kulkueen jälkeen puistojuhlaan, kannattaa mukaan ottaa jokin istuma-alusta, sillä puiston nurmi voi olla etenkin sateen jäljiltä kostea. Puistojuhlan tarkoituksena on nauttia taiteen eri muodoista.

Eväille, tyhjille pulloille ja muille jätteille kannattaa ottaa oma pussi, jonka voi palauttaa isompaan jätteidenkeräysastiaan lähtiessä. Roskista huolehtiminen on erityisen tärkeää, ettei juhlakansa houkuttele yhtään enempää lokkeja kuin mitä siellä jo valmiiksi on, ja myös järjestäjät pysyvät tyytyväisenä.

6. Autot ja muut kulkupelit

Itse järjestäjien lisäksi myös Tampereen kaupunki tiedottaa hyvissä ajoin, mikä on kulkueen suunniteltu reitti. Kulkueen aikana liikenne on suljettu kyseisillä tieosuuksilta, esim. pätkiä Aleksis Kiven kadusta ja Keskustorin alueella. Jos mahdollista, siirrä autosi pois niiltä tieosuuksilta, joiden kautta kulkue marssii, ja varaudu julkisen liikenteen poikkeuksellisiin aikatauluihin.

Polkupyörät, potkulaudat ja muut kevyen liikenteen kulkuneuvot joutuvat myös väistämään kulkuetta. Itse kulkueeseen ne eivät kuitenkaan kuulu kulkuvälineiksi, sillä kävelytahti on hyvin rauhallinen.

7. Pukukoodi

Tampere Pride ei ole nimennyt mitään virallista pukukoodia, vaan jokainen saa pukeutua miten huvittaa. Useimmille pride on pukuloistoa, mutta tärkeintä kuitenkin on, että vaatteissa on mukava olla. Halutessaan voi laittaa myös vähän parempaa ralph laurenia päälleen.

Pukeudu sään mukaan. Jos on luvattu sadetta, ota mukaasi vähintään sateenvarjo. Jos taas hellettä, pukeudu kevyesti, ja muista myös hattu. On hyvä ottaa huomioon, että kävellessä tuppaa tulemaan lämmin.

Posts created 18

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top
cenote